onsdag den 6. marts 2013

Ugle i mosen

Så gik der lige næsten 4 uger, inden jeg kom til tasterne, men her er lige en kort historie om Mathias' og undertegnedes tur til Sydsjælland den 10/2-13. Der var flere mål med turen: naturligvis ørne og gæs, som Sydsjælland som regel er leveringsdygtig i. Men også denne fætter i Porsemose ikke så langt fra Fensmark. Den blev hurtigt fundet og kunne nydes i forskellige trætoppe. Heldigvis kom den tættere og tættere på. På samme sted sås 2 havørne og Mathias så en duehøg, som fik en masse kragefugle på vingerne. Dét alene indikerede, at det ikke var en spurvehøg :-) Jeg missede den dog...

Nu var det jo ikke helt tilfældigt, at valget faldt på Sydsjælland, for udover ørne og gæs - og høgeuglen, huserede der stadig en lille bjergand i Skælskør Nor. Og den skulle selvfølgelig krydses!
Det viste sig dog ikke at være så nemt...der lå nemlig omkring 3000 troldænder/taffelænder foruden et tilsvarende antal blishøns i noret. Netop som vi kom trak der en havørn forbi. God start! Heldigvis var obs-forholdene optimale og heldigvis kom Lennart Pedersen forbi kort før vi gik. Vi havde vel brugt ca. 1 time på at lede efter den, uden held. Til gengæld stillede en knopsvane sig op og gjorde sig til lige foran os.
Netop som vi har besluttet os for at pakke sammen og gå, og faktisk er på vej væk, siger Lennart på hans sædvanlige cool måde: "den er vist her". Og ja, det var den! Blæret at finde den på 5 min. i den flok!!! Selv om jeg vidste præcis hvor jeg skulle kigge efter den, gik der flere minutter, før jeg spottede den. Det er ren "Find Holger". Men det lykkedes endelig. Troldand-størrelse, stejl pande og grå-vatret ryg men med mindre udstrækning end på bjergand. Den ligger i denne flok, men det er ikke lykkedes mig at finde den på billedet. Den har muligvis drejet sig lidt netop som jeg tog billedet. Den lå ca. midt i flokken omkring den blå båd.
 
Således opløftede, susede vi videre langs den sydsjællandske kyst, dog uden de store gåseflokke, men lidt grågæs, canadagæs, sangsvaner og bramgæs var der dog.

Turen sluttede ved Gavnø, hvor der sad ikke mindre end 5 havørne på iskanten og sloges lidt om et ådsel. 1 adult og 4 immature. Den adulte fik vist mest at spise... Der kom også to andre havørne forbi men de fortrak igen. Gavnø er bare et havørne hotspot! Alt i alt 10 havørne blev det til - og et nyt kryds til undertegnede :-)


Ingen kommentarer: