onsdag den 9. maj 2012

Vadehavet

Nu vil jeg lige vade lidt i det: Mathias og undertegnede var en tur i Sønderjylland 3.-5. maj. Vi boede i en hytte på Vadehavscamping næsten helt ude i vandkanten. Så bliver det ikke meget mere vadehavsagtigt.

Vi lagde ud med at besøge Gl. Hviding Engsø, som ingen af os havde besøgt før. En superlokalitet! Den ligger helt ude ved diget og er vel ca. 400-500 meter lang og 100 m bred. Der vrimlede med hav-/fjordterner og klyder på de små øer ude i søen. Derudover mere end 100 brushøns. Så mange har ingen af os vist set før på et sted! Sivsangere overalt - en rigtig vadehavsspecialitet. Derudover et par gøge der lod sig se fint.

Rømødæmningen var en smule skuffende, for vandstanden var for lav, men vi kunne se store flokke vadere længere ude. Fine knortegæs langs dæmningen. Efter en optankning hos bageren kørte vi til Juvre, hvor Mathias mente, at der måtte være ringdrosler! Det var der dog ikke så meget der tydede på, men der var nogle rigtig fine rødstjerter rastende i buskene helt oppe mod nord. Nogle rigtige kratlusker-buske, som står alene helt oppe ved diget. Efter nogen tid opgav vi ringdrosselprojektet og gik op til bilen og kørte derfra. Men vi havde ikke kørt 100 meter førend der røg 2 drosler ud af busken lige foran os og satte sig på hegnet og marken længere inde. Sådan! 2 fine ringdrosler!

Det var bedre med vadere, da vi kørte tilbage: islandske ryler, alm. ryler, hvidklirer mm.

Ved Ballum Sluse var der lidt forskellige vadere og ænder, men ikke så prangende. Vi mødte Morten Bentzon, der kunne berette om sorthalsede lappedykkere og sølvhejre ved Astrup Engsø bare 3 km væk. Så dér kørte vi selvfølgelig hen. Ganske rigtigt: 3 sorthalsede lappedykkere, 4 nilgæs, og ude foran diget en sølvhejre. Igen masser af terner.

Om aftenen ville vi på blåhalsejagt. Vi startede ved Vidåslusen, hvor der igen var masser af vadere og i Margrethekog var der en enorm flok bramgæs. Samlet var flokken nok på ca. 20.000 gæs. Helt vildt!

Herefter gik turen til Magisterkog, hvor vinden gjorde det lidt vanskeligt at lytte ordentligt, men det blev dog til både græshoppe- og savisanger foruden turens første hedehøg (han) og en havørn. Men blåhalse var der ingen af :-(

Vi provianterede et par pizzaer i Tønder og vendte tilbage til Rudbøl Sø for at nakke blåhalsene, men vinden gjorde det til et umuligt projekt.

Så vi daffede hjem til hytten og efter en lille én til begge ben på hovedet i seng.

Første stop næste dag var broen over Sønderå ved Møllehus (50 meter nord for grænsen). Her skulle være godt for blåhalse. Vejret var rimeligt med sol og lidt vind, men ikke en lyd fra blåhalsene. Men to fine hedehøge og en græshoppesanger set. Det er ikke hver dag man ser sådan en.

Draved Skov var ikke det helt store sus, men misteldrossel og en særdeles aktiv sangdrossel blev det til. Desværre ingen lille flagspætte, som vi så sidst vi var der.

Kongens Mose ligger bare 2-3 km fra skoven så vi gjorde et stop her også, med et par meget fine skovpibere som resultat.

Der var kommet en melding om 13 pomeransfugle ved Ndr. Farup ved Ribe, så dem skulle vi naturligvis tjekke ud. Desværre var beskrivelsen af stedet ikke særlig god og vi fandt dem ikke. På DOFbasen kunne vi om aftenen læse en fin beskrivelse af stedet, som vi havde været ca. 1 km fra :-( Havde han bare beskrevet det sin Bird Alarm melding :-/

Herefter til Sneum Engsø. Fin lokalitet! Ca. 7000 par hættemåger i en kæmpe koloni. Måske landets største? Mathias spottede en sorthovedet måge (find Holger!) som var overraskende nem at se pga de helt hvide vinger. Faktisk er der i alt 14 sorthovedede måger fik vi fortalt, heraf flere ynglepar. Imponerende!
Behøver jeg at fortælle at der heller ingen blåhalse blev set eller hørt her, på trods af at det også er en de gode lokaliteter for arten.

Sidste stop var Føvling. Vi var ikke videre optimistiske for kirkeuglen har svigtet så mange gange før. Men, men, men 4. gang er lykkens gang! Uglen sad godt nok ikke synligt fremme, men da vi skulle til at bevæge os ud på en runde for at finde den i nabolaget, lød der pludselig et meget ugleagtigt fløjt gentagne gange fra huset. Yes!! Det kom fra kassen. Efter en kort lille diskussion om etikken i at lokke den frem med sang afspillet fra mobilen, kastede vi os ud i det. Og vupti! Uglens hoved kom ud af hullet som trold af en æske alt i mens den sang for fulde gardiner. Fed, fed oplevelse!! Og fedt at den stadig er der!

Således opløftede vendte vi snuden hjemad med 111 arter i bogen.

Som rosinen i pølseenden lagde undertegnede lige vejen forbi Ishøj Strand og fik set den stribede ryle i flot aftensol.











Ingen kommentarer: